Op het Kolonel Dusartplein in Hasselt is er een korte herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de ramp op Pukkelpop, nu net een week geleden. The Rones, Amatorski, Krakow en Mauro hebben er een ingetogen akoestische set gespeeld.



"We organiseren deze plechtigheid om de mensen die op Pukkelpop waren de kans te geven hun emoties te verwerken", zei Kim Tempels van de stad Hasselt.

"Daarnaast willen we dank u zeggen aan alle Kiewitenaren, Hasselaren en Limburgers. Want de hulp kwam van alle kanten en dat is typisch voor onze provincie."

De aanwezigen hebben een witte roos gekregen om hun rouw te uiten. Er was ook een herdenkingsmuur waarop met onuitwisbare stift een boodschap geschreven kon worden. Die muur zal dan later op het Pukkelpopterrein geplaatst worden. "Veel festivalgangers dragen ook hun bandje nog omdat ze dit niet willen vergeten", aldus radiojournalist Ben Van Heukelom.

Rond 18.15 uur werd er een minuut stilte gehouden en daarna volgde een speech van burgemeester Hilde Claes, waarin ze onder meer zei dat "egoïsme niet in het woordenboek van Hasselt en van Pukkelpop staat". "We willen hulde brengen aan de slachtoffers en de gewonden en aan de hulpdiensten die onwaarschijnlijk goed werk geleverd hebben", zei ze in "Het journaal". Organisator Chokri Mahassine kreeg een heel luid applaus van de aanwezigen. Rond 19 uur was de plechtigheid afgelopen. Er waren volgens ruwe schattingen 5.000 à 10.000 mensen aanwezig.

Een erg zware storm deed Pukkelpop vorige week tussen 18 en 18.30 uur verstommen. Er zijn intussen 5 mensen overleden en 7 festivalgangers zouden nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis liggen. Zondagnamiddag is er in Hasselt nog een solidariteitsmars. De deelnemers zullen van Hasselt naar het festivalterrein in Kiewit wandelen.

Officieel Steunfonds Pukkelpop
De organisatie heeft een steunfonds opgericht voor de slachtoffers. Het fonds is onafhankelijk en autonoom en alle giften gaan integraal naar de slachtoffers.

Het rekeningnummer van het Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm is 001-6498434-92. Internationale overschrijvingen kunnen via: IBAN: BE12 0016 4984 3492 // BIC: GEBA BEBB.